Het geboorteplan

Het geboorteplan

Als ik het over een geboorteplan heb, hoor ik vaak: “Ja maar je kunt toch niet alles plannen?!” En dat klopt, er kunnen situaties ontstaan waar je niet over na hebt gedacht of had kunnen denken. Toch ben ik een enorme voorstander van het maken van een geboorteplan. Juist om de dingen die je wel van te voren kunt bespreken helder te krijgen in je hoofd. Dan nog kan het anders lopen, maar heb je wel van te voren na kunnen denken over hoe je iets graag zou willen en onder welke omstandigheden je wellicht zou afwijken van deze beslissing.

Noodzaak

Helaas leven we in een tijd waarin je als barende vrouw je recht moet opeisen. Zo niet dan ga je mee in de protocollen van je zorgverlener. Je kunt er niet klakkeloos van uit gaan dat iedereen alleen maar handelt naar wat voor jou en je baby het beste is. Dat klinkt heel beledigend naar diverse zorgverleners en dat begrijp ik. Het feit blijft alleen dat deze zorgverleners een opleiding hebben gevolgd bij instituten die veelal gesubsidieerd zijn door de farmaceutische industrie. Zij hebben daar geleerd hoe zij met diverse medicatie bepaalde dingen voor elkaar kunnen krijgen. Zij hebben daar in de praktijk de voorbeelden van gezien. En dus zijn zij overtuigd van het feit dat die weg de juiste is voor jou om te bewandelen. Ze zijn geconditioneerd om op die manier te handelen. Die manier die geld oplevert. En daarmee dus ook automatisch belangenverstrengeling. Wellicht niet altijd bewust, wat het zo mogelijk nog moeilijker maakt. Het feit blijft dat er aan een natuurlijke geboorte veel minder geld te verdienen is dan aan een medische. Dus wil jij verantwoordelijk zijn voor jouw geboorte, dan zul je actief moeten zoeken naar wat jij graag wil en niet wil.

Samen

Het is daarom ook belangrijk dat je het samen met je partner hebt over jouw en jullie wensen. Op het moment dat jij aan het bevallen bent, heb je weinig ruimte meer om je bezig te houden met randvoorwaarden. Jij en je lichaam willen zich dan vooral bezig houden met de geboorte. Op zo’n moment is de rol van de partner zo belangrijk. Hij of zij weet wat jullie besproken hebben en wat jullie belangrijk vinden. Deze persoon heeft de taak om te ervoor te waken dat jullie wensen uit komen. Vergeet niet dat dit jullie geboorte is en dus jullie feestje. Een zorgverlener kan zijn of haar visie met jullie delen en je adviseren maar uiteindelijk blijft de keuze bij jullie.

Inhoud

Een geboorteplan kan zo uitgebreid zijn als je zelf wil. Er zijn een aantal onderdelen die ik bij mijn cursisten altijd aankaart. Dat zijn: inleiden, schedelelektroden, oxytocine injectie na de geboorte, inknippen, de navelstreng, vliezen breken en vitamine K. Sommige van deze onderdelen kunnen gaande de geboorte heroverwogen worden, andere staan vast en hebben jullie van te voren met elkaar besproken. Al deze onderdelen zijn belangrijk genoeg om een eigen blogpost te krijgen. Hierover kunnen jullie later lezen.

Hier vind je een link naar een checklist voor jullie geboorteplan. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties te bedenken maar wellicht dat deze lijst je inspireert tot verder te filosoferen over de geboorte van jullie kindje.

 

Getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*