De ongeboren baby

De ongeboren baby

Natuurlijk weet je dat wanneer je zwanger bent er een baby komt! Maar wat betekent het nu om een ongeboren baby in je buik te hebben? Wat betekent het dat er een nieuw levend mensje in jullie leven komt? Een mensje dat er voor die tijd nog niet was? Ik heb dat altijd een lastig te bevatten concept gevonden. En nog kan ik naar een mooie zwangere bolle buik kijken en me verbazen over het feit dat er in die buik een compleet klein mensje zit dat wacht tot hij of zij klaar is voor de wereld aan deze kant.

Echte aandacht

Ik heb gemerkt dat er, ondanks dat heel de zwangerschap gaat over dat kleine baby’tje, er maar bar weinig echte aandacht voor dat kleine mensje is. Het gaat vaak over de babykamer of over de babyshower of bij je zorgverlener, over dit onderzoek, of die test. Maar wat wil dat kleine mensje in jouw buik eigenlijk? Als je aan dat kleine mensje zou vragen wat hij of zij nu echt nodig heeft, wat zou dan het antwoord zijn?

Vroeger dacht men dat een baby geen emotie had en geen pijn voelde. Gelukkig zijn we daar in de loop van de tijd al van terug gekomen. Wat nu steeds duidelijker wordt is dat een baby zelfs al in de baarmoeder ongelofelijk bewust is. Zo klein als dat ze zijn, met een paar weken zijn ze compleet en hun belangrijkste taak is dan om te groeien. En de omgeving waar ze dan in groeien heeft effect op hoe de hersentjes zich ontwikkelen. Een ongeboren baby die groot groeit in een moeder die altijd gestrest is doordat ze constant ruzie heeft met haar man wordt een andere baby dan een ongeboren baby die groot groeit in een moeder die omringd wordt door liefde.

Voelen

Alles wat de moeder voelt, voelt de baby met haar mee. Ieder boos woord tegen de moeder, is een boos woord tegen de baby. Iedere bangmakende opmerking van een zorgverlener, creĆ«ert een stressvolle situatie in de buik. We zouden ons er met z’n alle veel bewuster van moeten zijn, dat wat we de moeder aandoen, we ook de ongeboren baby aandoen. Dat kleine onschuldige wezentje in de buik van de mama kan enkel maar voelen. Heeft verder geen andere mogelijkheden, kan zichzelf niet uit de situatie verwijderen en is dus overgeleverd aan de mensen om hem of haar heen.

En ook geldt ook als die kleine baby net ter wereld komt, wat voor zo’n kleintje minstens net zo’n intense ervaring is als voor de mama. Die baby die net geboren is, voelt voor de eerste keer in zijn of haar leven lucht op de huid en in de neus, hoort geluiden die het nog nooit gehoord heeft in die intensiteit, voelt voor het eerst de aanraking van een ander. En wat doen wij dan? We wrijven hem droog, zuigen hem leeg, halen hem weg bij het enige bekende wat hij op dat moment heeft, zijn mama, om wat testjes te doen. Prikken met een beetje pech vitamine K in zijn beentje.. Is dat wat zo’n kleintje op dat moment nodig heeft? Wat dat kleintje op dat moment wil? Ik denk van niet. En ik denk dus dat we heel bewust om moeten gaan met die kleine. In de baarmoeder als hij voelt wat zijn mama voelt en daarbuiten als de wereld zo groot en zo nieuw is.

Bronnen

Wil je meer weten over wat je baby in je buik allemaal voelt? Het boek: ‘Pre-Birth van Thomas R. Verny’ is een aanrader. Ook de docu: ‘What Babies Want’ is erg interessant.

Getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*